Vintage dekorasyon, 1920-1950 tarihleri arasında , evlerde o dönemin modasını yansıtan mobilya ya da aksesuarların kullanılması ile oluşur. Vintage tarzda dekorasyonun özünde geçmişten kalan orijinal parçaları kullanarak dönemin moda trendlerini yansıtmak vardır. Vintage dekorasyonun keskin doğruları olmayıp önemli olan geçmişin cazibesini sıkıcı bir görünümden kurtararak yeniden düzenlemektedir. Retro ile vintage tarzı karıştırmamak için parçaların yapısına bakmak gerekiyor. Retro; geçmişte popüler olan parçaların günümüzde yeniden yorumlanması ve üretilmesi ile elde edilen parçalardan oluşur. Vintage dekorasyon tarzının ortaya çıkışında ise dönemin tarihinden, en fazla 60 yıl geriye giden en az ise 30 yıl geçmişte ortaya çıkan parçaların kullanılması fikri vardır. Bu tarzı country, modern ya da provence gibi farklı tarzlarla birlikte kullanmak keyifli bir mekan oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Son dönemlerde oldukça yaygın olan; “eskiye dönme” vintage tarzında da popülerliğini arttırarak devam ediyor. Vintage dekorasyon ürünlerini en çok; antika dükkanlarında, bit pazarlarında bulacağınız gibi artık bir çok modern firmalarında, vintage tarzında ürünler tasarlamaya ve satmaya başladığını görebilirsiniz. Vintage dekorasyon; rahat, romantik ve zarif bir görünüm elde etmek için idealdir.
Peki vintage mutfak dekorasyonu nedir? İşte bu yazımızda size bundan bahsedeceğiz. Evlerinizin her odasını ayrı tarzda tasarlayıp dikkat çekici bir konsept oluştururken, evinizdeki bütün mekanlarınızı aynı tarzda tasarlayıp bir bütünlükte yakalayabilirsiniz. Gelelim vintage tarzı mutfak dekorasyonuna!
Mutfaklar sadece yemek pişirdiğimiz ya da servis yapmak için kullandığımız alanlar değil. Mutfaklar da tıpkı salon gibi aile bireylerinin bir araya geldiği, birlikte ortak masada yemekler yediği, zaman geçirdiği, hatta misafirlerle de zaman geçirilen en dikkat çekici alanlardan biri. Bu durumda da doğal olarak bu alanın dekorasyonu en az salon kadar önemli oluyor. Evinizin dekorasyonunu yaparken bir tarz yaratmak istiyorsanız en küçük ayrıntılarına kadar o tarzın sınırları içerisinde kalmalısınız. Yani vintage bir mutfak dekorasyonu için mutfak dolaplarının, perdesinin, mutfak mobilyalarının hatta perde ve örtülerin bile vintage olması gerekiyor. Her biri ahenk içerisindeki bu eşyaların renklerinin de vintage olması gerekir.
Vintage tarzı mutfak oluştururken size yardım edecek maddeleri ve bu tarzda en trend 10 mutfak örneğini aşağıda bulabilirsiniz.
- Renklerin uyumuna ve desenlere vintage tarzı mutfağınızda yer vermeyi ihmal etmeyin. Vintage mutfak modellerinde en çok tercih edilen renkler hardal sarısı ile turkuazdır. Yeşile çalan turkuazı özellikle mutfak dolaplarında kullanabilirsiniz. Diğer detaylar için de lacivert ve kahverenginin kiremit tonunu da kullanabilirsiniz.
- Perdelerinizde ve masa örtülerinizde pötikareli veya çiçek desenli panama kumaşlar kullanabilirsiniz.
- Mutfak dolaplarınızı ahşap kullanıp duvarlarda renkli ve desenli seramikler ile kombinleyebilirsiniz.
- -Mutfak dolaplarınızda ve diğer mutfak mobilyalarınızda mat renkler tercih edebilirsiniz.
- Eğer küçük bir mutfağınız var ise dikey çizgili duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz. Ama geniş bir mutfağa sahipseniz vintage tarzınızı çiçek desenleri ile taçlandırabilirsiniz.
- Vintage mutfak dekorasyonunuzda beyaz renk de çok önemlidir. Komple sade beyaz renkli mutfak dolapları da tercih edebilirsiniz.
- Mutfak aksesuarlarınızda da mutlaka 60’lı yılların esintisi parçaları tercih ediniz.
Bu içeriğimiz de sizlere Vintage tarzı mutfak oluştururken size yardım edecek maddeleri ve bu tarzda en trend 10 mutfak örneğini sunmaya çalıştık. Yerevdekor ailesi evinizi güzelleştirmek için. Siz yeter ki isteyin biz daima hazırız!