Avize modelleri
Avize modelleri

Aydınlatma Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Aydınlatmalar , bir ev dekorasyonu için kilit ürünlerdendir. Ev dekorasyonlarında, aydınlatma seçimi genellikle çok önemsenmemekte veya atlanmaktadır fakat, doğru aydınlatma seçimleri evinizin havasını çok etkiler. Aydınlatma tasarımları içerisinde pek çok farklı model yer almaktadır; avize, abajur, aplik…. Her birinin amacı ışığı daha güzel bir şekilde mekana yansıtmaktır. Bu sebeple seçeceğiniz aydınlatma tasarımının, evinizin dekorasyonu ile uyum içerisinde olması gerekir. 

Bununla beraber kötü ışıkların; çeşitli rahatsızlıklar, göz sağlığı ve baş ağrıları gibi birçok soruna sebep olabileceği unutulmamalıdır. Evlerinizde kullandığınız yanlış  veya eksik aydınlatmalar, psikolojimizi de etkilemekte ve çoğu zaman agresif tavırlar sergilememize  neden olmaktadır. Aynı zamanda yanlış aydınlatma seçiminin migren ağrılarını tetiklediği de bilinmektedir. Ayrıca kötü seçilmiş aydınlatma evinizin tüm dekorasyonunu vasat hala getirecektir. Bu nedenle doğru aydınlatmanın seçilmesi hem ev dekorasyonunda farklı bir ambiyans yaratmanıza hem de sağlıklı bir ortam oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Odanıza Karar Verin!

Evinizi dekore ederken mümkün olduğunca gün ışığını yansıtacak şekilde tasarlamanız ya da aydınlatmalarınızı gün ışığı renginde tercih etmeniz sağlığınız açısından daha faydalıdır. Evinizin her odasının işlevi birbirinden farklıdır, bu nedenle her işleve göre farklı özelliklerde aydınlatmalar tercih edilmelidir. Örneğin; banyolarınızda bol ışık tercih edebilirsiniz. Banyolarda bol ışık sayesinde; sabahları dinç uyanabilir, ellerinizi yüzünüzü yıkarken, makyajınızı yaparken veya özel bir geceye hazırlanırken konforunuzu arttırabilirsiniz.

Taşındığınız evlerin aydınlatma altyapısı  genelde mekanların tam ortasında tasarlanmıştır. İnşaat şirketleri çoğunlukla tasarımı ve mimariyi daha az göz önünde bulundurarak bu şekilde tasarlarken sizler bununla ilgili çözüm yolları bulabilirsiniz. Eğer yeni bir eve taşındıysanız ilk iş olarak aydınlatma altyapısını düzenleyerek doğru noktalara kablolar yerleştirip aydınlatma sisteminizi kullanabilirsiniz. Bunu yapmadığınız takdirme muhtemelen mekanınızın ortasına avizenizi takıp sürekli bir rahatsızlık hissedip nedenini bir türlü anlayamayacaksınızdır. Özellikle salonda kullanılacak avizeleri seçerken tavan yüksekliğini göz önünde bulundurarak tercihler yapmalı; yüksek tavanlarda küçük avizeler veya sarkıt lambalardan uzak durarak, odanızı yeterli şekilde aydınlatabilirsiniz.

Yatak odalarınızda mümkün mertebe sade, gösterişten uzak , dinlendirici aydınlatmalar seçmeniz uykunuzu bile rahatlatacaktır. Ayrıca yatak odası veya antre gibi alanlarda sarı veya kırmızı gibi sıcak renkli ampuller tercih edebilirsiniz.

Tarzınıza Karar Verin!

Vintage, rustik, bohem, modern, klasik, eklektik, retro…Hangi tarz olursa olsun, her odanız için, önemli olan; odanızın tarzı ile uyumlu aydınlatmalar seçmek olacaktır. Aydınlatmalarınızı seçerken, mutlaka dekorasyonunuzda kullandığınız tarzdan ilerlemeniz gerekiyor. Bu sayede odanızda hatta tüm evinizde bir bütünlük yakalamış olacaksınız.

Mekan Genişliğine Dikkat Edin!

Aydınlatma ürünlerinizi kullanacağınız mekanınızın genişliği , size doğru aydınlatmayı seçerken yardımcı olacaktır. Büyük bir mekanda yeteri kadar ışık alabilmek için küçük bir aydınlatmanın yetmeyeceği gibi, küçük bir alana kocaman bir avize koyarak da gözlerinizi yormamalı ve mekanı daha da daraltmamalıyız.

Doğru Materyali Seçtiğinize Dikkat Edin!

Aydınlatmanız için materyal seçiminiz evinizdeki bütünlük için  tüm aksesuarlarınızda dikkat etmeniz gereken bir konudur. Bu konuda, evinizin tarzı da sizi mutlaka yönlendirecektir. Mekanınızda kullanacağınız abajur, lambader, sarkıt ya da avizenin hangi malzemeden yapıldığına karar vermek için dekorasyonda yer alan mobilya ve aksesuarları göz önünde bulundurmanız en doğrusu olacaktır. Örneğin; metalin ağırlıkta kullanıldığı şık bir dekorasyon için plastik olmayan ve kumaş başlıkların olmadığı modeller tercih edilmelidir. Ya da; ahşap ürünlerin çoğunlukla kullanıldığı bir mekan da ahşap yoğunluğunu, metal bir aydınlatma ürünü ile kırabilirsiniz.

Renk Seçiminize Dikkat Edin!

Dekorasyonunuzu tamamlarken aydınlatmanızın renginin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalısınız. Çünkü renk ve desenler, hem birbiri ile uyumlu, hem de birbirini dengeler durumda olmalıdır. Aksi durumlarda güzel dekore ettiğiniz bir mekanınızın algısını, bilmeden bir anda değiştirebilirsiniz. Bunun için öncelikle dekorasyonunuzun neye ihtiyacı olduğunu baz alabilirsiniz. Örneğin; mekanınızın tarzında tek renk çalıştıysanız,  yine bunu devam ettirip monokrom tasarlayabilirsiniz. Yada dekorasyonunuza; kontrast ( zıt) renklerin bütünlüğü ile devam edebilirsiniz. Eğer mekanınızın dekoru çok sade ise, bunu; gösterişli, renkli daha hareketli bir aydınlatma ile buluşturup daha zengin bir mekan algısı yaratabilirsiniz.

Bu içeriğimizde sizlere aydınlatma ürünleri seçerken dikkat etmeniz gerekenler ile ilgili bir çok bilgi sunmaya çalıştık. Yerevdekor ailesi evinizi güzelleştirmek için. Siz yeter ki isteyin biz daima hazırız!

https://www.yerevdekor.com/aydinlatma

Bir cevap yazın