Kültür taşı, doğal taşlara oranla daha hafif ve daha az maliyetli, doğal taş görünümlü dekoratif taşlardır. İç ve dış mekân olmak üzere pek çok alanda doğal taş izlenimini daha uyguna oluşturmak için kültür taşları tercih edilir. Teknolojinin gelişmesiyle de beraber bu ürünler pek çok farklı renk pigmentiyle de sayısız doğal taş rengine yakın üretilirler. Oluşturmak istediğiniz tarzda bu ürünler size yardımcı olacaktır. Kültür taşlarını isterseniz iç mekânda tek bir yüzeyde ya da şöminenizin etrafında ya da isterseniz dış cephe de özelleşmiş duvarlarda tercih edebilirsiniz
Kültür Taşı Üretimi
- İçeriğinde; portland çimento, kırma taş kumu, ponza kumu, beton katkı elemanları ve renk alabilmesi için de demiroksit inorganik pigmentler bulunur.
- Tüm bu ürünler belirli oranlarda bir araya getirilip su ile bir harç halini alıp önceden hazırlanan kalıplarda şekillendirilir.
- Kalıplara doldurulan bu karışım 48 saat sonrasında donar ve şeklini almış olur bu sayede kalıptan özenle çıkarılır.
- Kültür taşların da renk pigmentleri oldukça önemlidir bu nedenle renk efektini kalıplara dökmeden önce ayarlamanız gerekir.
Kültür Taşı Özellikleri
- Üretiminde kullanılan ponza taşı sayesinde doğal taş kadar olmasa da kültür taşlarında da ısı ve ses yalıtımı vardır.
- Yanıcı özellikte değildir.
- İçeriğinde bulunan çimento sayesinde basınca karşı bir dayanımı vardır.
- Özel üretim olan bu ürünler üretilirken sayısız renkte üretilebilir ve her tarza uygun olanı tercih edebilirsiniz.
- Özel üretim olan bu taşlar kendileri gibi özel üretilen köşe taşları ile beraber satılır ve bu sayede tasarımınızda bütünlük yakalayabilirsiniz.
Kültür Taşı Uygulaması
- Uygulama yapılacak bölgenin alan hesabı yapılır ve bu hesap yapılırken kapı, pencere gibi boşluklar hesaptan çıkarılır. Bu sayede taşların toplan kaç metrekare alana uygulanacağı bulunur ve o metrajda ürün sipariş edilir.
- Uygulama sırasında yanınızda bulunması gereken malzemeler; kürek, mala, lastik tokmak, su terazisi, metre, sıva malasıdır.
- Duvar yüzeyi yapıştırma harcı için hazır hale getirilir ve yapıştırma harcı duvara bir spatula yardımı ile sürülür. Tuğla, beton veya sıvalı duvarlarda yapıştırma harcını duvara direkt uygulayabilirsiniz. Fakat boyalı yüzeylerde veya pürüzsüz betonlarda çekiç gibi aletler ile duvara çentikler oluşturulmalıdır. Bu sayede yapıştırıcı duvar yüzeyine daha sağlam tutunacaktır.
- Hazır duvar yüzeyi için hazırlanacak yapıştırıcının su miktarı ayarında olmalıdır. Harcı mala veya kürek yardımı ile karıştırıp, kıvamını kontrol edebilirsiniz. Kıvamı koyu olan harçlar bağlayıcılık yönünden zayıf olurken çok sıvı olan harçlar da güçsüz olup düzensizlik oluşturabilir.
- Hazırlanan harç yüzere yaklaşık 1 cm kalınlığında sürülür. Harç sürülürken süreceğiniz en geniş alan 1 metrekare olmalıdır daha geniş alanlara sürülüp bekletilirse harç kuruyacaktır ve taşların yapışması mümkün olmayacaktır.
- Dış duvarlarda özellikle, fakat iç duvarlarda da yapılmasını önerdiğimiz bir başka durum ise taşların da arka taraflarına yapıştırıcı sürmektir. Bu sayede daha sağlam bir yapıştırma gerçekleşir. Çok sıcak ve kuru havalarda kültür taşlarının arkasına harç sürmeden önce hafif bir ıslatma yapabilirsiniz.
- Kültür taşları duvara dizilirken aşağıdan yukarıya doğru uygulama yapılması gerekir. Bu sayede daha düzgün dizilirler.
- Uygulama boyunca yanınızda hep bir su terazisi olmalı ve ara ara derzlerin düzgün olmasını kontrol etmelisiniz.
- Taşları duvara tam yapıştırmadan önce gözünüzle taşı duvara değdirmeden hizalamanız daha sağlıklı olacaktır. Kültür taşını duvara yapıştırırken arka kısmının duvar denk gelmesine özellikle dikkat ederek sağa sola hafif hareket ettirip tam oturtmalısınız. Hatta en son lastik tokmak ile kültür taşını duvara iyice oturtabilirsiniz. Bu işlemler sırasında taşların yüzeyine yapıştırma harcı gelmemesi gerekir. Kültür taşlarının yanlarından harç taşıyor ise bir mala yardımıyla onu temizlemeniz gerekir.
- Son adım derz dolgusudur. Seçtiğiniz taşa uygun renkteki derz dolgusu hazırlanıp derz poşetine koyulmalıdır.
- Derz harcı oluşturulmak istenen etkiye göre taşların arasında doldurulur.
- Harç tam olarak kurumadan fazlalıklar temizlenir ve düzeltilir.
- En son işlem ise derzi de kurumuz olan kültür taşlarının bir fırça ile üstünün hassas bir şekilde süpürülmesidir. Bu işlemde asla ıslak bez veya sünger kullanılmamalıdır.
Bu yazımızda sizlere, kültür taşları ile ilgili birçok bilgi sunduk. Yerevdekor ile evinizi güzelleştirmek için bizi takip etmeye devam edin. Umarız sizler için faydalı olmuştur. Dilediğiniz an bizimle iletişime geçebilir, soru ve görüşlerinizi istediğiniz an bizimle paylaşabilirsiniz. Yerevdekor ile hayalinizdeki evi tasarlayın. En trend kültür taşları için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.