Halı seçme
Halı seçme

Eviniz İçin Halı Seçmenin Püf Noktaları!

Ev dekorasyonunuzun tamamlayıcı hamlesi olan halıları seçmek oldukça zordur. Halı seçimi yapılırken bir çok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü halılar dekorasyonun gizli kahramanlarıdır, mekana ruhunu verirler ve tüm atmosferi değiştirebilirler…

Halının kalitesi ; hem dokununca hem de bakarken sizi mutlu ederek, tüm ihtiyaçlarınızı karşıladığında belli olur.. Yani halının kalitesini belirleyen unsurlar iplik cinsi, dokuma sıklığı ve hav yüksekliği gibi teknik detaylarda gizlidir. Bunlara ek olarak tarz, doku, malzeme, desen ve son olarak da renk tercihleri doğru halı seçimi için temel belirleyicilerdir. Doğru halı seçimi, evinizde daha çok vakit geçirmek için bir neden bile olacaktık.. Peki nedir bu önemli faktörler?

Halının ipliği çok önemlidir!

Halı seçiminde sanırım en çok dikkat ettiğimiz etken ekonomik olması. Tam da bu noktada devreye halının ipliği giriyor. Kaliteli halı aldığımız zaman ödediğimiz yüksek fiyatın hakkını uzun yıllar kullanarak alabiliyoruz. Bu nedenle özellikle yoğun trafiğe maruz kalan bölgeler için alabileceğiniz en iyi halıyı almanız uzun vadede kâra geçmenizi sağlayacaktır. Halının fiyatını belirleyen en önemli unsurlar ; “hav yüksekliği”, yani halınızın kalınlığı ve “hav ağırlığı”, yani m2'ye düşen elyafın ağırlığıdır. İpliğin sıklığı direkt olarak halının kalıcılığını ve kalitesini etkiler. Hav ağırlığı fazla olan halılar daha dayanıklı ve fiyatları da aynı oranda daha yüksektir. Halının fiyatını etkileyen diğer unsurlar ise;  üretim şekilleri ve tasarım özellikleridir. Halıların fiyatını belirleyen öğelerin en başında kullanılan ipliğin kalitesi gelir. Çünkü iplik halının ana malzemesidir.

Polyamid (Naylon)

En çok tercih edilen iplik çeşidi olan naylon, yıpranmaya karşı dayanıklı, esnek, mobilyanın ağırlığına ve hareketine dirençli ve aynı zamanda göz alıcı renkler sağlayabilen bir malzemedir. Leke ve kirleri gizleyebilen bir yapıda olması nedeniyle az ya da yoğun trafiğe sahip, her türlü kullanım alanı için uygundur.

Polipropilen (PP)

Polipropilen, nem ve küfe dayanıklılığı nedeniyle hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmektedir. Diğer üç elyafa kıyasla çok daha ucuz olan ve kolay temizlenebilen Polipropilen   diğer halılara göre çok daha mat renklere sahiptir.

Polyester

Polyester fazla esnek olamayan bir elyaftır, ıslandığı zaman sertliği bozulmaz. Polyesterin rutubeti emme oranı diğer elyaf çeşitlerine oranla çok daha düşüktür ve renk berraklığı en fazladır. Bu nedenle dış mekanlardaki halılarda rahatlıkla tercih edilebilir.

Akrilik

Yapısı ile yün görünümü ve hissi verebilen bir elyaf çeşidi olan akrilik, küflenmeye karşı dayanıklıdır ve güneş ışığı direnci yüksektir. Akriliğin leke tutmazlık konusunda performansı diğer elyaf çeşitlerine göre daha düşüktür. Ancak renk konusunda polipropilenden daha dayanıklıdır.

Yün

Yün; halı üretiminde bilinen en nitelikli ipliktir. Oldukça iyi aşınma direncine sahip olan yün bu nedenle dayanıklıdır ve ayrıca esnektir. Alev almaya da yüksek direnç gösteren bir elyaf olan yün, statik enerji üretmemektedir. Yünün “leke koruma” konusundaki performansı çok yüksektir.

Odalara göre halı seçmek çok önemlidir!

Halılar, yaşadığımız mekanların atmosferlerini bir anda değiştirebilecek etkilere sahip ev dekorasyon ürünleridir. Halılarınızı odalarınızın işlevlerine ve tarzına göre kombinlediğiniz zaman mekânsal bütünlüğü yakalamış olacaksınız. Halınızı seçerken; kullandığınız mobilya, perde, duvar boyası, kullanılan aksesuarların renkleri ve tarzları sizi yönlendirmelidir.

Antre

Antre, misafirlerinizi karşılayan ve ilk izlenimi oluşturan mekandır. Bu nedenle , etkileyici bir tasarıma sahip ürünler tercih ederken, yoğun kullanım ihtiyacına da karşılık vermesi adına dayanıklı malzemeler seçmeniz gerekmektedir.

Salon

Salon, evinizin en çok vakit geçirdiğiniz, misafirlerinizi ağırladığınız ve en göz önünde olan kısmıdır. Bu nedenle evinizin dekorasyonunda en özenli davrandığınız mekanınız olur. Salon için seçilen halılarınızın yıpranmaya karşı dirençli olmasına özen gösteriniz. Salonunuzdaki mobilyalarınızın ve aksesuarlarınızın tarzı, renkleri , desenleri halı seçiminiz için temel unsurlardandır. Örneğin; koyu ve desenli mobilyalarınız , duvarlarınız var ise zemininizde açık renklerde düz halıları tercih ederek dengeleyebilirsiniz.

Mutfak

Mutfak , salon gibi yoğun kullanıma açık bir alandır. Özellikle yemek pişirme esnasında oluşacak lekeler göz önünde bulundurulduğunda, mutfağınız için seçeceğiniz halının sık sık bakım ihtiyacı doğuracağını bilerek seçimlerinizi yapmalısınız. Bu nedenle kolay temizlenebilir ve lekeleri kamufle eden dayanıklı ürünler tercih edilmelidir. Mutfaklar, en çok koşuşturduğumuz mekanlar olduğu için zeminin konforu çok önemlidir. Bu nedenle yüzeye yapışan . kaydırmaz zeminli sabit halılar tercih etmenizde fayda olacaktır. Tüm bunlara ek olarak mutfağınız aynı zamanda yemek yeme mekanınız ise; sıcak renklerden oluşan, hareketli desenlerden kaçmayınız. Üstelik düz renge sahip olan mutfak dolaplarına hareket katmanın en mantıklı yolu şüphesiz desenli ve bol renkli bir halı kullanmaktan geçer. Ayrıca unutmayınız, desenli halılar düz renk halılara göre; kiri ve lekeyi çok daha az belli eder.

Yatak Odası

Yatak odası, günün yorgunluğundan arındığımız, dinlendiğimiz ve evimizin en huzurlu olmasını istediğimiz mekanımızdır. Sıcak yatağınızdan uyanıp ayaklarınızı yere bastığınızda size huzur veren yumuşak ve sıcak halılar seçmeniz size daha iyi hissettirecektir.

Banyo

Banyolarda, hijyenik sebeplerden ötürü genellikle tercih edilmese de kolay kirlenme ve ıslanma riskine rağmen yumuşacık bir halının verdiği hisse ve estetik görüntüsüne alışanlar mutlaka halı kullanmayı ihmal etmezler. Bu bakımdan tıpkı mutfak gibi banyoda da kolay yıkanabilir bir halı seçmeniz gerekebilir.

Bu içeriğimiz de sizlere halılar ile ilgili bir çok örnekler sunmaya çalıştık. Yerevdekor ailesi evinizi güzelleştirmek için. Siz yeter ki isteyin biz daima hazırız!

https://www.yerevdekor.com/hali

Bir cevap yazın