LAMİNE PARKE
LAMİNE PARKE

Lamine Parke İle Laminat Parke Arasındaki Farklar

Evlerine parke yaptırmak isteyen kullanıcılar genellikle, lamine ve laminat parke arasındaki farkı bilmemekte ve ucuz olması sebebiyle laminat parkeleri tercih etmektedirler. Ancak bu iki parke, birbirinden tamamen farklı ürünlerdir. . Lamine parkeler %100 doğal olup, çeşitli ağaçlardan üretilen ürünlerdir. Laminat parkeler ise, çeşitli ağaç atıklarından elde edilen malzemelerin bir takım kimyasallar ve yapıştırıcılar kullanılarak “Mdf” dediğimiz bir başka maddeye dönüştürülmesi ile üretilir.

Lamine Parke

Lamine parke, %100 doğal bir kaplama malzemesidir. Lamine kelimesi anlam olarak “yapıştırma” anlamına gelir. Belirli bir teknoloji kullanılarak zemine uygulanacak olan ağacın uzun yıllar formunu koruyacak şekilde bozulmadan kullanılmasını sağlayan ve çeşitli ağaçlardan üretilen, günümüzde yaygın şekilde kullanılan bir parke çeşididir.

Lamine parke üretimi

İsminden de anlaşılacağı gibi lamine parkeler ısı ve basınç etkisiyle, farklı türden ağaçların ince plakalar halinde kesilip yapıştırılarak laminasyon işlemine maruz kalması sonucu üretilir. Bu üretim esnasında kullanılan ağaç çeşitleri, elbette lamine parkenin dayanıklılığına ve uzun ömürlü olup olmamasına doğrudan etki eder.

Genellikle 3 katmandan oluşan lamine parkelerde; üst katmanda 4 mm ağaç, orta katmanda 8 mm ağaç ve alt katmanda da 2 mm ağaç malzemesi kullanılır. Üretim maliyeti daha fazla olduğu için masif parkelerden daha pahalıdır.

Laminat Parke

Laminat parke , günlük hayatta iç mekanlarda en çok karşılaşılan çok katmanlı sentetik bir parke türüdür. Laminat parkenin genel bileşimi, üç katmandan oluşur. Laminat parkenin taban katmanı, tabanın altında yer alan, yapısal stabiliteyi arttıran ve bir nem bariyeri görevi gören su geçirmez bir katmandır. Kalın, orta katman ahşap kompozit bir tabandır. Laminat parkenin en üst atmanı ise, üretim işlemine bağlı olarak, birden fazla katmandan oluşabilen aşınma yüzeyi ve dekoratif katmandır. Yüzey kaplaması, sert ve dayanıklı bir yüzey sağlamak üzere, özel yapay reçine ile işlem görmüş selülozdan oluşmaktadır.

Lamine Parke İle Laminat Parke Arasındaki Farklar

  1. Lamine doğaldır, Laminat yapaydır
  2. Lamine parke mikro organizmaların oluşumunu engeller ve sağlıklı bir ortam için gereken tüm olanakları size sunarken, laminat parke  kimyasaldır.
  3. Laminat parkeler MDF, HDF gibi yapay malzeme katmanlarından oluşmaktadır. Lamine Parkeler ise doğal ahşap malzemeden üretilmektedir.
  4. Lamine parkeye sistre-cila yapılabilirken, Laminat parkeye yapılamaz.
  5. Laminat parke doğal olmadığından lamine parkeye göre fiyatı daha azdır.
  6. Lamine parke ömürlüktür, Laminatlar ise kısa vadelidir.
  7. Laminat parkeleri temizlerken her türlü maddeyi kullanabilirsiniz. Kimyasal ürünler laminat parke zemin döşemesine zarar vermez. Tamamen plastik ya da kimyasal yapısı olduğu için temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Lamine parkelerin ise temizliği oldukça basittir; tamamen doğal bir yapıya sahip oldukları için, temizlik yapmak için kimyasal temizleyiciler yerine nemli ya da ıslak bez tercih edilmelidir.
  8. Laminat parkenin onarılma durumu olmamaktadır ancak lamine parkeleri onarmak mümkündür.
  9. Lamine parkenin görsel yapısı doğal, şık ve gösterişlidir, Laminat parke ise sunidir.
  10. Lamine parkeler çizilmelere maruz kalabilir ve koruma önlemleri alınmazsa güneşten solmaları mümkündür., laminat parkeler de ise en üst katmanda bulunan cila malzemesinden dolayı çizilme ve solma görülmez.
  11. Lamine parkeler %100 doğal ürünler olduklarından çıplak ayakla temas edildiğinde sıcaktır, Laminat parkeler ise suni ürünler olduklarından soğuktur.
  12. Lamine parkelerin doğal gözeneklerinden dolayı nefes alma özellikleri bulunmaktadır ancak laminat parkelerde bu durum gözlenmez. Gözenek durumu zeminlerdeki nem durumunu etkilemektedir.

Laminat parke ve lamine parkeler kullanım yerlerine göre seçilmelidir. Günümüzde en büyük etken olan maliyet sebebiyle evlerimizde lamine parke yerine daha ucuz olan laminat parkeler kullanılmaktadır. Sağlık açısından lamine parkelerin %100 ağaç malzemeden üretildikleri için daha sağlıklı olduğu unutulmamalıdır. İş yerlerinde ve yoğunluğun fazla olduğu yerlerde laminat parke kullanımı daha sık karşılaşılan bir durumdur.

Bu içeriğimiz de sizlere lamine ve laminat parkeler arasındaki farklar ile ilgili bilgiler sunmaya çalıştık. Yerevdekor ailesi evinizi güzelleştirmek için. Siz yeter ki isteyin biz daima hazırız!

https://www.yerevdekor.com/yer-dosemeleri

Bir cevap yazın