Ahşap doğal ürün olarak uzun yıllardır en çok kullanılan malzemelerdendir. Masif parke de ahşabın en doğal hali ile yani yapısına herhangi bir kimyasal müdahalede bulundurmadan kullanılan yer döşemesi malzemesidir. Zemin döşeme malzemeleri arasında en çok tercih edilen parke çeşitlerinden biri olan ahşap parke, uzun ömürlü, ısı ve ses izolasyonu sağlaması gibi özellikleri sayesinde oldukça kaliteli bir üründür.
Hammaddesi genel olarak Afrika′dan ve uzak doğudan getirilen taslak tomruklardan üretilmektedir. Üretimi dayanıklı, uzun ömürlü ve sert ağaçlardan yapılmaktadır. Parke üretiminde kullanılan ağaçlar daha yüksek dayanıma sahip olmalarından kaynaklı yapraklı olanlarından tercih edilir. Yerli ve ithal ağaç türlerinden olan; meşe, merbau, kayın, bubinga, sapelli, kestane, dişbudak, maun, dibetou, iroko, wenge masif parke üretiminde en çok kullanılan ağaç türleridir.
Yere Yapıştırmalı Masif Parke Uygulaması Nasıl Yapılır?
- Masif parkelerin birçoğu ve lamine parkelerin plank serisi yani alt katmanı sadece latalı üretilenler genellikle yere yapıştırmalı olarak uygulanır.
- Masif parke uygulamasında yere yapıştırılacak zeminin kotu ayarlanmış ve zemin mutlaka pürüzsüz ve düzgün olmalıdır.
- Standart beton şap pürüzsüz görünüm için yeterli olmayabilir bu nedenle tercihen hızlı kuruyan tesvife şapı uygulamanızı öneririz.
- Masif parke döşemesinde zemin kotu yükseltilecekse eğer, en az 4mm kalınlığında kontraplak veya sunta kullanabilirsiniz. Elbette bu durum maliyeti arttırabilir.
- Uygulama yapılacak alanda havadaki bağıl nemin %60, şap için en fazla nem oranının %30 ve ortam ısısının en az 18 derece olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer nem oranı daha yüksek ise mutlaka uygulama yapılacak alanı ya ısıtmalı ya da havalandırmalısınız. Bu sayede şap kuruyacaktır ve işleme başlayabileceksiniz. Bir diğer tavsiyemiz de çabuk kuruyan şaplar tercih etmeniz, size zaman tasarrufu sağlayacaktır.
- Sonrasında masif parke plakalarını doğrudan yapıştırabilirsiniz.
- Toprak zemin, zemin kat veya alt kotlardaki katlarda nemin düşürülmesi daha zordur hatta ilerleyen zamanlarda zeminden nem gelmesi riski ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için nem tutucu bariyer üzerine kontraplak ya da en az 4mm kalınlığındaki longa levha plakalar monte edilip sonrasında uygun tutkal ile masif parke plakalarınızı yapıştırabilirsiniz.
Lamine ya da masif parkeleri cilalı ya da ham olarak ayırabiliriz. Cilalı olan ürünlere ekstradan sistre ve cila uygulanmaz. Yere yapıştırmalı masif parke uygulamasının maliyetli olduğu zamanlarda yüzer sistemi tercih edebilirsiniz. Fakat parkeleriniz eğer ham ise mutlaka alttan yapıştırma yapılmalıdır.