Merdivenlerde aydınlatma tasarımları
Merdivenlerde aydınlatma tasarımları

Merdivenlerde Yaratıcı Aydınlatma Tasarımları

Merdivenler özellikle iç mekân tasarımlarında sadece işlevsel değil estetik açıdan da gözlerimize hitap eden en önemli etkenlerdendir. Şık bir ev tasarımında merdivenlerin özelleştirilmesi önemli rol oynar. Farklı ve özgün aydınlatmalar ile merdivenlerinizi öne çıkarabilir ve dekorasyonun tamamlayıcısı haline getirebilirsiniz. Merdivenler mekânlar arası organizasyonda oldukça etkindir. Bu nedenle merdiven tasarımlarında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Plandaki yerleri açık ve ifadeli olmalıdır.
  •  Mutlaka yatay sirkülasyon ile bağlantılı olmalıdır.
  • Giriş- çıkışlarda mutlaka yönlendirici olmalı ve kafa karıştırmamalıdır.
  • Merdivenlerden inen ve girişlere yönelen insanların karşılaşmaları engellenerek doğru sirkülasyon çözülmelidir.
  • Basamak ve rıh genişlikleri uygun ölçülerde tasarlanmalıdır.
  • Hol ve koridorlar arasındaki kapıların çıkış yönünde açılması tavsiye edilir ve kapı kanatlarının normal sirkülasyonu engellememesi için sahanlıklar mutlaka yeteri kadar geniş tutulmalıdır.

 İç mekanlarda da dış mekanlarda da tehlikeleri azaltmak için merdivenlerde aydınlatma tasarımları gerekebilir. Bu konuda farklı LED aydınlatmalı teknolojiler geliştirilmiştir. Örneğin, sahne tasarımlarında da manuel değil otomatik ışıklandırma vardır. Merdivenlerde aynı sistem ile otomatik aydınlatmalar ile hem daha işlevsel hem de çok daha şık görünecektir. Merdivenlerde bu sistem kullanılırken bir kişi merdiven ile inip çıkarken otomatik olarak basınç ile doğru orantılı ışıklar yanmaya başlar ve enerji tasarrufu için de merdiven üzerinde kimse olmadığında ışık yanma işlemini durdurabilir.

Basamakların altına bir aydınlatma takılması tasarım anlamında da oldukça dikkat çekici duracaktır. Özellikle akşam, havanın karanlık olduğu zamanlarda merdivenlerden sızan ışıklar sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Tüm bunların yanında merdivenlerin güvenli olması en çok dikkat edilmesi gereken konudur. Bu nedenle aydınlatmaların takılmasında çıkıntı oluşmamasına ve boyutlarına dikkat edilmelidir.

Eğer daha özel bir tasarım yapmak isterseniz LED takılan basamakların ışıklandırılması için neon lambalar tercih ederek daha dinamik bir tasarım yakalayabilirsiniz.

Bir cevap yazın