Minimal yaşam alanı için tasarım fikirleri
Minimal yaşam alanı için tasarım fikirleri

Minimal Yaşam Alanı İçin Tasarım Fikirleri

Yaşam alanlarımızın dekorasyonu hem kendi stilimizi hem de ruh halimizi yansıtıyor. Özellikle son zamanlarda konfor ve şıklığı bir araya getiren, gereksiz eşyalardan bizi kurtaran, sade ve estetik yaşam alanları yaratmamıza yardım eden minimalist tasarımlar ön planda.

Az eşya ile çok şey ifade edebilmek her zaman temel tasarım prensiplerinden olmuştur. Bu konuda ünlü mimar Mies van Der Rohe; “Less is More” sözü ile az olanın aslında özünde ne kadar çok olduğuna değinmiştir. Aynı anlamda bir projede bulunan gereksiz elemanları projeden çıkarak daha okunabilir ve ifadeli olmasını arzulamıştır.

Hem işlevsel ve fonksiyonel hem de estetik ve tarz görünecek bir dekorasyon yaratmak düşündüğünüz kadar zor değildir. Kalabalık kentlerin yarattığı karmaşayı evimizde terk etmek özellikle doğal yaşam alanlarının azaldığı şu zamanlarda çok kıymetli. Bu nedenle az aksesuar ve sakin mobilyalar ile ferah bir hava yaratabilir ve derin bir nefes alacağımız evlere sahip olabiliriz. Ev dekorasyonun kilit noktası olan yaşam alanlarının, estetik ve yenilikçi tasarımlarla buluşması için sizi minimal tarza davet ediyoruz.  Minimal yaşam alanı için tasarım fikirlerine temel bilgilerle ulaşmak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

  • Ev dekorasyonunda bilinmesi gereken en önemli faktör; dekorasyon ürünlerinin ve tarzının ruh halimiz ile doğrudan ilişkili olduğudur. Çok ve gereksiz eşya her zaman rahatsız edici ve daraltıcı olmuştur. Bu anlamda minimal ev tasarımları daha net ve daha az detay barındırır. Soft ve nötr renklerin hâkim olduğu mobilyalar, zarif ve daha minimal duran koltuk takımları, karmaşık ve büyük olmayan masa ve sehpalar minimal ev dekorasyonunuz için sizlere yardımcı olacaktır.
  • Minimal yaşam alanınızı yeni oluşturuyorsanız bu konuda öncelikle sadece ihtiyaç listesi belirlenmeli ve fazla eşya ile kalabalık görüntü oluşturulmamalıdır. Bu konuda eğer eski evinizi dönüştürüyorsanız; eşyalarınız azaltılmalı, renkleri daha açık renkler ile oluşturulmalı ve desenli karmaşık ürünleriniz sadeleştirilmelidir.
  • Ürünlerinizi ihtiyaçlarınıza göre yazıp kafanızda belirlediyseniz daha sonrasında renklerine karar verebilirsiniz. Eğer odanızın minimal gözükmesini istiyorsanız açık renklerin ağırlıkta olmasını tavsiye ederiz. Çünkü; göz yoran renkli bir tasarım bu tarz için uygun olmayacak ve sizleri yansıtmayacaktır.
  • Malzeme seçiminizde de yine doğal ürünlere yönelebilirsiniz. Örneğin; %100 ahşap ürün olan mobilyalar, lamine parkeler gibi ürünler sizlere yardımcı olabilir. Aynı zamanda ahşabın doğallığı ve beyaz renginin ferahlatan etkisi evlerinizdeki huzuru arttıracaktır.
  • Odalarınızın boyutu da bu tarz için önemlidir. Oda boyutu ve eşyalarınız doğru orantılı olursa göz estetik algınız tamamlanır. Küçük yaşam alanları için minimal tasarımlar daha uygun olacaktır. Fakat büyük alanlar içinde dikkatli seçilen ürünler, renkler ve mobilyalar ile yine istediğiniz görüntüyü oluşturabilirsiniz. Bu tarz yaşam alanları için ergonomik ve şık aksesuar seçimleri yapmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede az eşya ile çok işlevsellik kuralını yakalamış olursunuz.
  • Oda tipiniz dekorasyonda sizi bazen zorlayacak bazen de işinizi kolaylaştıracaktır. Bu konuda kare bir oda tipine sahipseniz dekore ederken çok zorlanmazsınız fakat dikdörtgen odalar özellikle salonlarda sizi bazen zorlayabilir. Örneğin; dikdörtgen bir salonda koltuk takımının yeri çok önemlidir, aksi takdirde misafirlerinizi ağırlarken zorlanırsınız ve oturma düzeninize göre göz teması kurmanız mümkün olmayabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına daha derli toplu bir düzen minimal mobilyalar ile kolaylıkla sağlanabilir. Ayrıca odanızın orta kısmının mümkün olduğu kadar boş olması işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin; dikdörtgen bir yaşam alanına sahipseniz, sade bir L koltuk tercih edip televizyonla arasında yeteri kadar boşluk bırakmanız işinizi görecektir.
  • Minimal dekorasyonda duvar tasarımı da oldukça etkilidir. Bu konuda çok dolu duvarlar yerine sade çerçeveli minimal çizgide tablolar veya fotoğraflar kullanmak daha doğru olacaktır. Duvar renkleri de krem, beyaz, fildişi gibi açık renklerden tercih edilebilir. Bu anlamda sert hatlara sahip çerçevelerden ve aykırı renklerden uzak durmanız gerekecektir.
  • Aksesuar seçimlerinizde olabildiğince zarif seçilmelidir. Sade objeler ya da ince hatlı çerçeveler yeterli olacaktır.
  • Aydınlatma konusunda; lambader ya da LED ışıklar hem göz yormayacak hem de minimal yaşam alanınızı tamamlayacaktır.

Bu yazımızda sizlere, minimal yaşam alanı için tasarım fikirlerini aktardık. Yerevdekor ile evinizi güzelleştirmek için bizi takip etmeye devam edin. Umarız sizler için faydalı olmuştur.  Dilediğiniz an bizimle iletişime geçebilir, soru ve görüşlerinizi istediğiniz an bizimle paylaşabilirsiniz. Yerevdekor ile hayalinizdeki evi yaratın.

Bir cevap yazın