Traverten Yer Döşemesi
Traverten Yer Döşemesi

Traverten Yer Döşemesi

Doğal taşlar; sağlıklı, uzun ömürlü kaplama ve döşeme malzemeleridir. Doğal taşlar, yapıları ve şık görünümleri ile iç ve dış mekânların atmosferini değiştirebilirler. Traverten yer döşemesi de doğal taşlar arasında en çok tercih edilen ürünlerdendir. Uzun ömürlü olmalarından dolayı oldukça sık tercih edilen bu ürünler, dış ortam ve fiziksel faktörlerden etkilenmez ve uzun yıllar gönül rahatlığıyla kullanılır diyebiliriz. Yapay kaplama taşlara göre daha sağlam ve daha elegant bir tasarım oluşturmanıza yardımcı olurlar. Bakıma ihtiyaç duymamaları sayesinde de en çok tercih edilen ürünlerdendir. Bakımı konusunda yapmanız gereken çok basit yöntemler vardır. Bunlar; eğer taşlar dış mekânda ise su ile yıkanabilir, taşlar iç mekânda ise sadece tozlarını almak yeterli olacaktır.

Doğal taşlar çok farklı modelde ve renkte bulunur. Renk çeşitliliği ve farklı ebatlarda üretilebilmesi sayesinde iç - dış mimari tasarımlarda da vazgeçilmez yapı malzemeleri olarak yerini almıştır. Doğal taşlar yüzeylerine yapılan; patlatma, eskitme ve cilalama gibi işlemler sonucu, kaymaz, mat, parlak, gözenekli, gözeneksiz gibi özellikler kazanır ve istenilen her yerde hem kaplama hem de döşeme malzemesi olarak kullanılabilir.  Doğal taş fiyatları tüm bu özellikleri düşünüldüğü zaman diğer malzemelere göre daha ekonomiktir diyebiliriz. Dekoratif görünümleri ile traverten yer döşemeleri de kaplama ve döşeme malzemeleri olarak ev dekorasyonunuzu daha da özel kılacaktır.

Traverten Nedir?

Traverten; kalsiyum biokarbonatlı termal yer altı sularının mağara boşluklarında veya çıktıkları yerlerde içlerindeki kalsiyum karbonat minerallerinin çökelmesi sonucu oluşan kimyasal tortul bir taştır. Oldukça sık bir şekilde yapı malzemesi olarak kullanılan bu taşlar, traverten ocaklarından çıkarılmış traverten bloklarının işlenerek kaplama malzemesi haline gelir. Hem iç mimari de hem de dış mekânlarda sıken çok tercih edilenlerdendir diyebilriz. Türkiye’nin Denizli başta olmak üzere, Bucak-Burdur, Mut-Mersin, Sivas gibi birçok bölgesinde traverten ocakları işletilmektedir. Üretilen malzeme blok, moloz olarak veya fabrikalarda işlenerek ebatlı honlu - cilalı travertenler şeklinde iç piyasada kullanılmakta veya büyük oranda yurtdışına da ihraç edilmektedir.

Traverten Özellikleri

  • Uzun ömürlüdürler, doğru uygulama ve kullanım sayesinde 10 yıl kadar güvenle kullanılabilir.
  • Ekstra uğraştırıcı bir bakım gerektirmez, kimyasal ürünlere maruz bırakmadan ara sıra temizlemeniz yeterli olacaktır.
  •  Su sızması yaşatmaz ve %100 doğal olduklarından dolayı çok zor yıpranırlar, sağlamdırlar.
  • Travertenler, mermer ve granitten çok daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu yumuşak doku sayesinde uygulanıldığı mekâna doğal bir görünüm sağlar.
  • Traverten yer döşemelerinin yüzeyi bir sünger gibi delikli ve hafif bir yapıdadır. Delikli ve damarlı bir yapıya sahip olan bu taşın en büyük avantajlarından birisi de kaymaz oluşudur.
  • Kullanımı oldukça kolay olan bu taşlar, doğal yapısı sayesinde sıcak, soğuk veya nemli gibi birçok hava koşuluna uygundur.
  • Uygulama kolaylığı sağlar. Uygulanacak yüzey, taş yapıştırıcı sıva ile kapladıktan sonra taşlar dizilir ve sonrasında kurumaya bırakılır.
  • Travertenler renklerini toprağın yapısından ve bulunduğu bölgenin coğrafi özelliklerinden alır. Daha sonra fabrikalarda şekillenir ve var olan renkleri üzerine farklı tonlarda renkler de yapılarına eklenir.
  • Fraklı renk ve çeşitleri sayesinde farklı dekorasyon tarzlarına uyum sağlayabilirler.

Traverten Uygulama Alanları

Doğal taşları çok sayıda farklı yüzeyde döşeme ve kaplama ürünü olarak tercih edilebilir. Merdiven, duvar, teras, bahçe- havuz, çatı zemini, bina iç- dış mekân gibi pek çok farklı alanda tercih edilebilir.

Traverten Yüzey Uygulama Çeşitleri

Honlama

Traverten ürünlerinin yüzeylerinin makinalar yardımıyla yarı mat hale getirilmesine honlama denir. Honlanmış yüzeylere dokunduğunuzda saten hissi duyarsınız.

Cilalama

Traverten taşın üzerine düşen ışığı yansıtacak kadar pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahip olmasını sağlayan işleme cilalama denir.

Fırçalama

Traverten yüzeyinin bir takım fırçalar yardımıyla eskitilmiş bir dokuya sahip olmasını sağlayan işleme fırçalama denir.

Kenar Kırma

Traverten taşın kenarlarının, makineler yardımı ile mekanik uygulamalar sonucunda hafifçe kırılarak antik, eskitilmiş bir görünüm ve doku kazanması işlemine kenar kırma denir.

Eskitme - Tamburlama

Traverten taş yüzeyinin erozyon ile oluşmuş eski görünümünün mekanik yollar ile daha da eskitilmiş görünmesine eskitme- tamburlama denir.

Dolgu

Traverten taş yüzeyinde doğal olarak bulunan boşlukların ve gözeneklerin özel traverten çimentosu veya özel hazır dolgu maddeleri ile doldurulmasına dolgu denir.

Bu yazımızda sizlere, traverten yer döşemesi ile ilgili birçok bilgi sunduk. Yerevdekor ile evinizi güzelleştirmek için bizi takip etmeye devam edin. Umarız sizler için faydalı olmuştur.  Dilediğiniz an bizimle iletişime geçebilir, soru ve görüşlerinizi istediğiniz an bizimle paylaşabilirsiniz. Yerevdekor ile hayalinizdeki evi tasarlayın. En trend traverten taş modelleri için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.

https://www.yerevdekor.com/traverten-yer-dosemesi

Bir cevap yazın