Bahçe Taş Duvar Kültür Taşı
Bahçe Taş Duvar Kültür Taşı

Bahçe Taş Duvarları İçin Kullanabileceğiniz Ürünler

Bahçesi olan evlerin insanlara birçok açıdan iyi geldiğini söyleyebiliriz. Bahçe ve yeşilin insanları rehabilite etme becerisinin yanı sıra, doğaya duyulan hasreti giderme ve evleri daha şık gösterme etkisi vardır. Bahçeleri dört mevsim keyifle kullanabiliyor olmanız evinizin değerini daha da arttıracaktır. Bahçe tasarımında; bahçe peyzajı, bahçe mobilyaları gibi unsurların yanında bahçe duvarı da bahçeniz ile uyumlu olmalı ve evinizin mimari yapısını yansıtmalıdır. Bahçe duvarları da mimari tasarımın bir parçasıdır bu konuda; taş, yığma beton, kültür taşı, mermer mozaik, patlatma taş, patlatma mozaik, eskitme mozaik gibi pek çok ürünü oluşturmak istediğiniz tarza göre tercih edebilirsiniz. Unutmayın her taş, yapısı ile farklı bir etki oluşturur. Taşları aynı zamanda, ahşap veya metal gibi farklı materyaller ile de kullanıp daha dinamik tasarımlar elde edebilirsiniz.

Bahçe taş duvarlarınızı yaptırırken uygulama aşamasına hakim olup titiz bir şekilde yapılmasına dikkat ediniz. İyi uygulama her zaman duvarları daha çekici ve şık gösterir. Bunun dışında uygulamanın sağlıklı yapılması kullanılan taşları bilmekten geçer. Kullandığınız ürünün hangi iklimde daha sağlıklı olduğu ya da uygulama sırasında nasıl detaylara yer vereceğinizi bilmeniz duvarlarınızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Bahçe taş duvarları için kullanabileceğiniz ürünlerden bir kısmını sizler için derledik.

Patlatma Taş

Patlatma taş, traverten ve mermer gibi doğal taşların kalıplara dökülüp belirli ebatlarda oluşturulduktan sonra makine yardımıyla yüzeylerinin patlatılması sonucu oluşturulur. Patlatma taşlar doğal taşların doğada bulunduğu saf hallerinden üretilirler. Taşlar kimyasallar ve seyreltici materyaller ile temas ettirilmeden patlatma denilen işlem ile kırılır ve bu sayede üst yüzeyde girintili çıkıntılı dokulu bir yüzey elde edilir. Bu şık dokulu yüzeye sahip taşlar bloklar halinde kesilir ve duvarlara uygulanır.

Kullanımı oldukça kolay olan patlatma taş, doğal yapısı gereği sıcak, soğuk veya nemli gibi birçok hava koşuluna uygundur. Uygulaması oldukça kolay olan bu ürünleri, seçilen yüzeyi taş yapıştırıcı sıva ile kapladıktan sonra dizmeye başlayabilirsiniz. Daha sonrasında kuruyana kadar yüzeye dokunmayınız. Ardından kurumaya bırakın. Eğer taşlarınızın yüzeyinin daha parlak olmasını isterseniz taş kaplama işleminden sonra sıvı veya sprey cila yardımı ile yüzeyi daha dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz. Ama hiçbir işlem yapmayıp natürel görüntüyü koruyup bahçelerinizde doğallığın tadını çıkarabilirsiniz.

Eskitme Mozaik

Eskitme mozaik veya eskitme traverten olarak bilinen bu taşlar, dış mekanlarınız için oldukça sağlam ve şık duracaktır. İsminden de anlaşılacağı üzere eskitme taşlar üretim esnasında üst yüzeyi çakıllarla tamburlanarak eskitilir. Bu eskitme işlemi sayesinde eskitme taşlar bahçeleriniz için rüstik bir görünüme kavuşur. Eskitme işlemine uğrayan taşlar aynı zamanda bahçeleriniz için tarihi bir atmosfer de oluşturacaktır.

Eskitme taş mozaik, eskitme taşların daha küçük ebatlarda file üzerine yapıştırılmasıyla oluşturulur. File sayesinde eskitme mozaikler kolayca duvarlarınıza uygulanır. Güçlü yapıya sahip bu taşlar hem zemin döşemesi hem de duvar kaplaması olarak kullanılır. Bahçe duvarları farklı iklimlere karşı dayanıklı olmalıdır bu nedenle kullandığınız kaplama malzemesi de mutlaka ıslak hacimler için de kullanılan ürünler olmalıdır. Özel ebatlarda ve farklı dizim şekli ile üretilen eskitme mozaikler, mekanın dinamiğini de her zaman korur.  Dizilim şekli olarak; french pattern set ( fransız desen seti) , serbest stil döşeme gibi pek çok farklı şekilde döşeme tarzını örnek verebiliriz.

Eskitme mozaik uygulamasında nelere dikkat edilmelidir?

  • Bahçe duvarı gibi ıslanmaya müsait alanlarda ilk olarak uygulama yapılmadan önce yüzerin kuru, temiz ve pürüzsüz olması önemlidir.
  • Daha sonra taşları yapıştırmak için bir yapıştırma harcı hazırlayıp harcı karıştırarak doğru kıvamı yakalamalısınız. Harcın daha kolay kıvam alması için bir mikser desteği alabilirsiniz.
  • Kıvam alan yapıştırıcı bir spatula yardımı ile yukarıdan aşağıya doğru bahçe duvarınıza sürülmelidir. Bu işlemin yukarıdan aşağıya doğru yapılmasının nedeni duvar yüzeyinde oluşabilecek su damlalarını önlemektir.
  • Yapıştırma harcı özellikle sıcak iklimlerde oldukça hızlı kuruyabilir. Bu nedenle harcı sürdükten sonra yaklaşık 10 dakika içerisinde taşları duvar yüzeyine yapıştırmalısınız.
  • Eskitme mozaik fiyatları, taşların boyutlarına ve fileli-filesiz üretilme durumuna göre değişkenlik gösterir. Fileli tüm doğal taşlar kalıp şeklinde üretilir ve file sayesinde oldukça kolay uygulanır. Daha minimal bir yüzeyi kolayca uygulamak isterseniz fileli taşları tercih edebilirsiniz.

Kültür Taşı

Bahçe taş duvarları için önerebileceğimiz bir diğer estetik ürün ise kültür taşıdır. Kültür taşı yapısı ve biçimi olarak doğal taşa çok benzese de aslında doğal taşlardan çok daha hafif ve uygun fiyatlıdır. Bu taşlar; iç mekanda şömine etrafı, televizyon ünitesi arkası veya özelleştirmek istediğiniz duvarlarınızda şık bir görüntü oluştururken bahçeleriniz için de oldukça kullanışlı olacaktır. Renk ve model olarak neredeyse doğal taşlara birebir benzeyen kültür taşları kolay uygulanabilir olmasıyla da sizi cezbedecektir. Bahçenizde kültür taşlarının sıcaklığını yansıtarak tarzınızı tamamlayabilirsiniz. Kültür taşlarının pek çok avantajı vardır

  • Doğal taşlar kadar olmasa da kültür taşları da ısı ve ses yalıtımı sağlarlar.
  • İçeriğinde; portland çimento, kırma taş kumu, ponza kumu ve demiroksit inorganik pigmentler bulunur ve bu sayede basınç dayanımı sağlar.
  • Farklı modeller sayesinde bahçenizde oluşturmak istediğiniz; vintage, rustik hatta klasik gibi pek çok farklı tarza hitap eder.
  • Kültür taşları takım olarak köşe taşları ile birlikte üretilir ve köşe taşları ile de bahçe duvarlarınızı tamamlayabilir, bütüncül bir tasarım oluşturabilirsiniz.

Bir cevap yazın