Laminat Parke Uygulaması
Laminat Parke Uygulaması

Laminat Parke Uygulaması

Yer döşemesi ürünleri arasında hem estetik hem de uygun fiyatlı olarak en çok tercih edilenler laminat parkelerdir. Parkeler genellikle 6cm ile 12 cm kalınlıkları arasında derzli ya da derzsiz olarak üretilirler. Laminat parkelerin kalınlıkları arttıkça dayanıklılıkları artar ve daha uzun ömürlü kullanım sağlar.

Laminat Parke Uygulaması için Neler Gereklidir?

  • Laminat parkeler, genellikle şilte ve süpürgelik tam takım satılır ve uygulamasında da bu ürünler yardımcı olur. Şiltenin kalınlığı genelde 2mm’dir ve genellikle beyaz renk olarak karşınıza çıkacaktır.  Şilte yerine daha kalın olan kapron ürünü de aynı işlevi yapar. Kapron 3 milimetre ve 5 milimetre olacak şekilde üretilirken genelde turkuaz rengindedir. Bunlara ek olarak üzerinde ince bir folyo kaplı 5 milimetre kalınlığında folyolu şilteler de kullanılabilir.  Bu ürünler laminat parkenin altına döşenir ve bu sayede ısı ve ses yalıtımı için yardımcı olurlar.
  • Parke ve kapı renkleri ile uyumlu kapı eşikleri de uygulama sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. Bu eşikler kullanım yerine göre farklı tiplerdedir. Eşik çeşitleri; U, L, Z iken en çok tercih edilen modeli düz eşiktir.
  • Laminat parke uygulamasında kapı kenarlarına ve kalorifer borularının diplerine; mastik ve silikon sıkılarak doldurulur. Silikon şeffaf bir dolgu mastik ise renklidir. Uygulama sırasında özellikle koyu renk parkelerde mastik daha çok tercih edilir fakat buna en çok parkenin rengine göre karar verilir.
  •  Tüm bunların dışında uygulama yapılabilmesi için yanınızda takım çantası ve parke kesme motoru olmalıdır.

Laminat Parke Nasıl Uygulanır?

  • İlk olarak parkenin uygulanacağı zemin mutlaka temizlenmelidir. Özellikle parkenin zemine tam oturması için zeminde bulunan boya veya beton çıkıntıları varsa bir spatula yardımı ile işlem öncesinde kazınmalı ve tüm zemin düz bir hale getirilmelidir.
  • Daha çok yeni inşaatlarda karşımıza çıkabilecek; kapı diplerinde, köşelerde ve eşiklerde bulunan beton kalıntıları çekiç ile kırılarak düzeltilmelidir.
  • Hazır hale gelen temiz zemine, isteğe göre şilte veya kapron serilir.
  • Daha sonrasında en önemli aşamalardan biri olan
  • En önemli adımlardan biri parkeyi döşemeye başladığınız duvarın diplerine yaklaşık olarak 2 santimetrelik takozlar yerleştirmelisiniz. Bu takozları isterseniz kullandığınız parkeden kare şeklinde kesebilir ve aynı ürünü kullanabilirsiniz. Takozlar sayesinde parke, uygulama sırasında kabarmayacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yazın bu takozların genleşmesidir. Genleşen takozlar, duvara yaslanabilir ve bu nedenle kabarma sorunu oluşabilir. Takozları duvarlarda esneme payı bırakarak yerleştirmeniz gerekir.
  • Laminat parke uygulaması son bulunca kapılara da eşikler yerleştirilir. Kullandığınız eşiklerin kendi yapışkanları bile olsa siz silikon ile güçlendirmeyi unutmayın. Silikon ile yapıştırılan eşikler kururken üzerlerine ağırlık koyarak yapışmayı destekleyebilirsiniz.
  • Son olarak eşik, kapı ve kalorifer peteklerinin boru diplerine parke ile aynı renk mastik sıkılarak boşlukları doldurabilirsiniz. Tüm işlem son bulduktan sonra da zemini süpürüp teslimatı sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın