Boya Çeşitleri
Boya Çeşitleri

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Boyalar, yüzeyi koruyan ve dekoratif bir görünüm kazandıran ve aynı zamanda yüzeye örtücü bir katman kazandıran, pigment içeren, genellikle ince katman halinde yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürünlerdir. Birçok boya çeşidine dair ipuçlarını, kullanılma alanlarını ve özelliklerini sizler için derledik.

Yağlı Boya  

Yağlı boyalar; sentetik esaslı, parlak ve son kat boyası olarak geçerler. İç ve dış cephelerde metal ve ahşap yüzeyler ve betonarme yapı elemanlarının hem korunabilmesi için hem de estetik görünüm kazanabilmesi için kullanılırlar.  Çabuk kuruma özelliğine sahip olan yağlı boya, iyi yapışma, esneklik, dayanım özellikleri ile yüksek örtme gücüne de sahiptir. Uygulaması yapılmadan önce; saten alçı, macun veya astarlama gibi alt zemin hazırlığı yapılmış olmalıdır. Yağlı boyalar dayanıklıdır, uzun yıllar kullanılır ve son kat boyasıdır. Yağlı boyalarda en büyük risk kurumasıdır. Kuruma esnasında 1 hafta odaya girmemek daha sağlıklıdır çünkü yağlı boyalar kuruma sırasında solvent maddesini dışarı verirler bu da sağlıksız bir kimyasaldır.

Saten Boya

 Saten boya, sentetik esaslı çabuk kuruyan ve iyi yapışan bir boyadır. Saten boya da aynı yağlı boya gibi son kat boyasıdır ve kapatma gücü yüksek, dayanıklı, yarı mat bir boyadır çeşididir. Saten boya dekoratif görüntüsü ve renkleri ile aynı zamanda kolay silinebilir özelliği ve dayanıklılığı sayesinde iç mekânlarda oldukça sık tercih edilir. Özellikle vitrin, duvar, tavan, metal ve ahşap yüzeylerde uygulamak için ideal bir boyadır.

Plastik Boya

Plastik boya iç mekânlarda neredeyse en çok kullanılan boya çeşididir. Plastik boyanın mat ve pürüzlü bir görüntüsü olmasına rağmen nefes alabilme ve fiyat olarak uygun olmasından dolayı sık tercih edilir. İç yüzeylerde, duvar ve tavanlarda, eski boyalı yüzeylerde, kireç badanalı yüzeylerde, sıvalı, briket ve beton yüzeylerde kullanılmak için idealdir. En büyük dezavantajı ise kolay leke tutarlar ve temizlemek için çoğu zaman bir ıslak bez tercih edilir fakat bu da boyanın sökülmesine neden olabilir.

Silikonlu Boya

Silikonlu boya ise plastik boyanın aksine duvarda pürüzsüz bir görünüm oluşturur. İç mekânlarda sık tercih edilir. Kolay leke tutmaz ve herhangi bir leke olduğunda da ıslak sabunlu bir bez ile kolaylıkla temizlenir. Kolay temizlenebilir özelliği sayesinde de uzun yıllar tekrardan boyatma ihtiyacı duymazsınız. İçeriğinde bulunan silikonlu yapı sayesinde de yüksek derecede nefes alma özelliğindedir.

Badana

Badana kireç ile suyun karışımından elde edilen bir malzemedir. Genellikle iç mekân dekorasyonunda tercih edilir. Su ile temasında deformasyona uğrar bu nedenle yıkanma gibi işlemlere maruz kalmamalıdır.

Dış Cephe Boyaları  

Dış cephe boyaları; sıva yapılmış beton, ytong, briket gibi yapı elemanlarının dış yüzeylerinde hem koruma sağlamak için hem de dekoratif görünüm için kullanılır. Aynı zamanda izolasyon amaçlı olarak da kullanılır. Dış cephe boyaları uygulandığı yüzeylere iklim koşullarına karşı dayanıklılık oluştururken esnek ve örtücü bir tabakada sağlar. Yağış, nem, güneş ışınları gibi dış cephe koşullarına karşı dayanıklı ürünlerdir bu nedenle dış cephelerde tercih edilir.

Bir cevap yazın