laminat parke
laminat parke

Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Evinizi güzelleştirmeye karar verdiğinizde herkesin aklına öncelikle yer döşemesi gelir. Bunların arasında ilk akla gelen şüphesiz parkelerdir. Doğru parke seçimi ile evlerinizde yaratacağınız hoş ambiyans ile, hayallerinizdeki eve sahip olabilirsiniz. Evinize parke uygulamak istiyor ancak kararsız kalıyorsanız, doğru parke seçimi yapmak için içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Renk Seçimi

Odanızın rengi ile seçeceğiniz parke rengi, birbirini tamamlamalıdır. Evinizde bulunan mobilyaların rengini kapatmayan, daha çok ortaya çıkaran renkler tercih edilmelidir. Koyu renk mobilyalarınız varsa açık renkler tercih etmelisiniz. Mobilyalarınız açık renk ise koyu renk parkeler tercih etmelisiniz. Burada püf nokta, zıt renklerin dengeleyici olarak tercih edilmesidir.

Örneğin; açık yeşil bir duvar renginiz var ise; açık yeşili ortaya çıkarmak için koyu renk bir parke tercih edebilirsiniz. Böylece duvarın rengini ortaya çıkarmış olursunuz.

Doğru parke seçiminde ki en önemli unsurun duvar boyası, mobilya rengi, halı ve perdeler olduğunu unutmayın!

En Çok Tercih Edilen Parke Renkleri

Açık beyaz, gül rengi, süt beyaz rengi ve kül grisi renkleridir. Bu tercihin sebepleri açık renk parkelerin kir ve tozu kolay belli etmemesi ve daha kolay temizlenebilmesidir.

Renk seçimi ile ilgili size yardımcı olması için aşağıda birkaç örneği sizler için derledik.

Parke Türü Seçimi

Parke modeli renk seçiminin yanında parkenin malzemesi ve üretim maddesi de büyük önem taşır. Parkelerin evdeki ortamı etkileme nedeni ile parke içerisindeki malzemelere özel önem vermelisiniz.

Bunun için öncelikle parke çeşitlerini tanıyalım;

Lamine Parke

Lamine parke 3 katmandan oluşmaktadır; En üst katmanda hazır cilalı orijinal ağaç olup en kaliteli ve en sert ağaçlardan üretilir ezilmelere çizilmelere karşı dayanıklı katmandır. Orta katman, parkenin dengesini ve hareketliliğine karşı direncini sağlayan katmandır. En alt katman ise yumuşak ağaçlardan oluşan tek parça halinde taşıyıcı katmandır. Katmanlar birbirine zıt olarak yerleştirilmiştir. Lamine parke kaliteli uzun ömürlü yıllarca kullanabileceğiniz doğal bir zemin döşeme malzemesidir. Bu özelliği ile lamine parke fiyatı, laminat parkeye göre daha yüksektir.

Lamine parke strip nedir?

  • Tek Strip Parkeler : Tek strip lamine parkeler, bir parke döşeme elemanında uzun yönünde tek parça parke görüntüsü vardır. Fiyatı, iki strip lamine parkelerden daha pahalıdır.
  • İki Strip Parkeler : İki strip lamine parkeler,bir parke döşeme elemanında uzun yönünde iki parça parke görüntüsü vardır.Fiyatı, tek strip lamine parkelerden daha ucuz, üç strip lamine parkelerden daha pahalıdır.
  • Üç Strip Parkeler : Üç strip lamine parkeler, bir parke döşeme elemanında uzun yönünde üç parça parke görüntüsü vardır. Fiyatı, bir ve iki strip lamine parkelerden daha ucuzdur.

Model olarak çeşitli strip gruplarına ayrılan parkeler, kullanılabilirlik bakımından da birbirinden ayrılmaktadır. Parke modeli seçeceğiniz mekanın özelliklerini göz önünde bulundurarak alışveriş yaptığınız takdirde; kendiniz için ideal olan parke modelini kısa süre içerisinde temin etmiş olacaksınız. Bu konuda araştırma yaparak kısa süre içerisinde evinize uygun parke modelini bulabilir ve uygun fiyat seçenekleriyle temin edebilirsiniz.

Laminat Parke

Laminat parke yapay reçine ahşap desenli kağıtlar ile preslenerek meydana gelir. Laminat parkenin doğuş sebebi, ağaçların tüketimini azaltmaktır, insanoğlu varlığından bu yana milyarlarca ağaç bu yolla tüketilmiştir. Laminat parke doğadaki ağaçları tüketmeyi hedef almayan bir malzemedir. Laminat parke 4 katmandan oluşmaktadır; 1.katman; En üst kısımda görünen şeffaf ve aşınmaya dayanıklıdır, 2. Katman; tasarım, renk ve ahşap hissiyatını verir, 3. Katman; nem, rutubete dayanıklı ve hdf dolgulu plaka bölümüdür, 4.katman ise; en alt katman olup dengeleyici esnek tabakadır. Bütçeyi zorlamadan şık görünüm elde etmek isteyenler için ideal bir seçim imkanı yaratır.

Laminat parke sınıfları;

31,32 ve 33. Sınıf olarak üç çeşittir. Sayı arttıkça parkenin dayanıklılığı ve sağlamlığı artmaktadır. 

31.Sınıf Parke: 21 ve 22.sınıftan biraz daha fazla insan yoğunluğuna dayanıklıdır. Örn; Koridor, Mutfak, Salon vb.

32.Sınıf Parke: İnsan yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin; Ofis

33.Sınıf Parke: İnsan yoğunluğunun çok fazla olduğu yerlerde kullanılır. Örneğin; Hastane, Alışveriş Merkezleri

Laminat parke aşınma sınıfları;

Parke sınıflarının yanı sıra parkelere ait aşınma sınıfları da bulunmaktadır. Aşınma sınıfları AC3, AC4, AC5, AC6 olarak gruplandırılmıştır. Bu gruplar parkenin dayanıklılığını sembolize eder. Aşınma değeri belirli kontrollerden geçirilen parke levhaların belirttiği sembollerdir.

Masif Parke

Tamamen doğaldır ve tek bir ağaçtan üretilerek yapılır. Döşeme süresi ve bakımı diğer parkelere oranla uzun ve zahmetlidir. Fakat masif parkeler oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. En dayanıklı parke çeşididir. Masif parke ile lamine parke hemen hemen aynı kalınlıktadır. Bu nedenle masif parke bütçeyi zorlarsa lamine parke de tercih edilebilir.

Sudan Etkilenmeyen Parke

Parkeden vazgeçemeyenler için banyolarda ve mutfaklarda tercih edilebilir. Bu parkeler plastik malzemeden üretildiğinden %100 su geçirmez özelliğe sahiplerdir. Mutfak ve banyolarda kullanıma uygundur.

En çok merak edilen soru ise; Laminat parke ile Lamine parke arasında ki fark nedir?

  • Laminat parkeler ile Lamine parkeler arasındaki en önemli fark fiyatlarıdır. Lamine parkeler, Laminat parkelere göre daha pahalıdır.
  • Lamine parkeler doğal parkelerdir. Laminat parke ise doğal malzemelerin türevini kullanır.
  • Lamine parkeler %100 doğal odundan üretilir. Laminat parkeler ise sıkıştırılmış talaşın üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıdır. Görsel açıdan çok fazla fark yoktur. Ancak iki parke türü, yapısal olarak birçok farklılık barındırmaktadır.
  • Lamine parkeler ile laminat parkeler arasında görsel açıdan dikkat çekici farklılık bulunabilir. Müşteriler iki parke modeli arasındaki farklılıkları bildiği zaman ihtiyacına yönelik olarak tercih yapabiliyor. Bilinçli müşteriler dilediği şekilde evini dekor ederek, farklı dekor seçeneklerini tercih etme şansına sahip oluyor.
  • Lamine parkeler yapısal olarak incelendiğinde laminat parke ile var olan farklarını ortaya koyabiliyor. Bunların yanı sıra; yüksek sesi içerisine hapsedebiliyor, daha fazla ısıyı bulunduğu konuma hapsedebiliyor ve dekorasyon yapılırken daha uyumlu bir görünüm katabiliyor.
  • Lamine parkeler, laminat parkelere göre daha uzun ömürlü olmaktadır.

Genel anlamıyla karşılaştırdığımız ve farklılıklarını göz önüne serdiğimiz lamine parkeler ile laminat parkeler, ihtiyaçlarınıza yönelik olarak tercih edilebilecek 2 ideal parke türüdür. Eğer masraf yapmak sizin için problem değilse ve zevkinize düşkünseniz lamine parkeleri tercih edebilirsiniz. Fakat ekonomik olarak farklı arayışlar içerisindeyseniz laminat parkeler size daha çok hitap edecektir. Tercihlerinizi parke modellerini inceleyerek netleştirebilirsiniz. İki parke modeli de ev için uygundur.

  • En Çok Tercih Edilen Markalar

Çamsan Parke

Türkiye’de üretilen ilk laminat parkedir. MDF ve MDFlam’ın üreticisidir. Dayanıklı ve çevre dostu yapısıyla öne çıkan Çamsan Parke sektörün en çok tercih edilen parke markalarındandır.

Fiyat – fayda oranına bakıldığında kaliteden ödün vermeyen Çamsan Parke pek çok dekorasyon sebebidir. Hem ofis hem de konutlara uygun pek çok renkte parke çeşidini bulabilirsiniz. Hijyen ve temizlik açısından ev sahiplerinin de tercih sebebi arasında yer alır.

AGT Parke

Ahşap ile teknolojiyi buluşturan bir diğer marka da AGT Parke. Merkezi Antalya olan firma üretiminin büyük bir kısmını 5 kıtada 70’den fazla ülkeye ihraç etmektedir. Çizilmeyen , leke tutmayan ve kolay temizlenebilir parke olma özelliği ile ev sahiplerinin ilk tercihlerinden biri arasında yer alır. Sadece parke olmamak ile birlikte mdf panel ve dolap ile de öne çıkan AGT parkeyi tercih edebilirsiniz.

Şunu da unutmamak gerekir ki parke malzemesi kadar parkenin döşenmesi de önemlidir. En iyi sonucu almak için işinin iyi bir usta ile çalışmalısınız.

Mimar Tavsiyeleri - Önerileri

Ev Eşyaları ile Uyumu Gözetin

Ev eşyalarınız ile parke uyumu son derece önemlidir. Eğer otantik ve ahşap ağırlıklı bir dekorasyona sahipseniz kullanacağınız parkenin de  ahşap olması çok daha güzel bir görünüm sağlayacaktır. Eviniz modern bir görünüme sahip ise genelde açık renk lamine veya laminat parke tercihleri yapabilirsiniz.

Güneş Işığına Göre Parke Rengi

Seçeceğiniz tonlar odanın tüm atmosferini etkileyecektir. Açık ve koyu ton seçimini evinizin ışık alma biçimine göre seçmelisiniz. Yukarıda renk seçiminde bahsettiğimiz zıtlık burada da geçerlidir. Odanız ışık alıyorsa koyu renk parke seçebilirsiniz, tam tersi ışık almıyorsa koyu renk parke seçmemeye özen göstermelisiniz. Duvar boyası, mobilya rengi, halı ve perdeleriniz kadar ışıkta önemli bir rol oynar.

Şekiller ve Modeller Ortak Olsun

Ev eşyalarınız ile uyumun ne denli önemli olduğundan bahsetmiştik. Parke içerisinde de şekiller ve modeller de birbiri ile tam bir şekilde uyum içerisinde olmalıdır. Parkenin damarları olarak tabir edilen şekilleri evinizin eşyaları ile birbirini tamamlamalıdır. Bu konuda ahşap parke ve masif parke çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Parke Kalınlığı Dayanıklılığı Arttırır

Parkelerin kalın olması parkenin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Parke seçimi sırasında bu detaya dikkat ederek daha kalıcı bir kullanım elde edebilirsiniz.

Parke Zemin Kaplama Örnekleri

Bir cevap yazın