Provence mutfak
Provence mutfak

Provence Tarzı Mutfaklar

Provence tarzı dekorasyon, Fransa’nın güney bölgesi olan Provence’a doğrudan gönderme yapan bir stildir. Oradaki yaşam sadece Avrupa'nın değil, tüm dünyanın imrendiği bir yaşam tarzını yansıtır. Renkleri, evleri, sokakları, insanları, yaşayışları, hayatın günlük akışı; her şeyiyle sanki bambaşka bir dünyaya ait bir bölge gibidir. Akdeniz’in kıyısında ve Fransa’nın güneydoğusunda yer alan Provence kendi tarzını oluşturmuş bir bölgedir. Doğası ve tarihi ile adeta estetik bir açık hava müzesi olan Provence, elegant yapısı ile Avrupa’nın gözdesi konumundadır.

Provence mimarisinde, beyaz baskın renk olsa da doğada bulunan hemen hemen tüm renkler eşsiz bir uyum içinde yer almaktadır. Doğal malzemelerin yoğunlukla kullanıldığı Provence mimarisi, bu sayede hem doğayla muhteşem bir uyum sağlar hem de nostaljik bir hava yaratır.

Provence tarzında, doğanın özü ve doğallık, mis kokusu ile baş döndüren lavanta tarlaları ile çok daha iyi fark ediliyor.

Provence tarzının ortaya çıkışı da, işte tüm bunların esintisi ile olmuştur. 16. ve 17. yüzyıllar arasında köylüler, saraylarda bulunanlarla aynı özelliklere sahip mobilyalar yapmaya başladılar. Bununla birlikte, ahşap kullanıp zamanla mobilyalarda eski bir görüntü oluşturdular. Sonrasında ise, Güney Fransa’nın kırları, güneşin sıcaklığı, lavantaların o güzelim kokusu, ilham kaynağı doğa olan Provence stilini doğurdu ve konfor sevenler için ideal tarza dönüştürdü. Oldukça davetkar bir hava sunan Provence dekorasyon fikirleri ile, kendinizi adeta doğanın içinde, bir kırda uzanmış gibi hissedebilirsiniz.

Provence tarzını uygularken, doğal ve açık tonlar seçmelisiniz. Stilin en temel özelliği ise patineli, rustik mobilyaların kullanımıdır. Bu stilde, Country tarzı mobilyaları da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ama mobilya seçerken, zarif ve mat olanların baskın olmasına özen göstermenizde fayda var. Çünkü doğal ve mat mobilyalar, “Provence dekorasyon fikirleri”ni güçlendirecektir. Ayrıca romantik perdeler, dantel örtüler, kır ruhuna yakışır yastıklar, yumuşak tekstiller, eskitilmiş aksesuarları bol bol kullanabilirsiniz. Bunlarla birlikte modern provence tarzı mutfak dekorasyonu isteyenler, Provence tarzının romantizmini ve inceliğini hafifçe kırarak gri ve hatta siyah tonlarını da tercih edebilirler.

Provence Mutfak Tarzı Özellikleri

  • Dekorasyonda geleneksel ve doğal malzemeler kullanılır.
  • Doğal renk skalası uygulanır.
  • Klasik mobilyaların ahşabın yanı sıra hasır veya dövme mobilyaların kullanımı da oldukça yaygındır.
  • Yumuşak ve minimalist aydınlatma kullanımı yaygındır.
  • Keten ve pamuktan tekstiller mutfaklardaki oturma ekipmanlarında tercih edilir.
  •  “Köy” ve geleneksel “Provencal” baskıların (yavru horozlar, ayçiçeği ve lavanta) kullanımı yaygındır.

Fransa’nın güney sahillerinde doğan “Provence Tarzı” renklerini doğadan ilham alırken , geniş bir renk skalası oluşturmuştur. Gelin hep birlikte bu tarzın renklerine göz atalım.

Renk Skalası

  • Pişmiş toprak (pişmiş toprak seramikler ; Provence’da geleneksel kaplama malzemesidir)
  • Hardal (eski çağlardan beri Fransa’dan çıkarılır)
  • Mavi (gökyüzü renkleri)
  • Lavanta tonları; lila, mor (Lavanta tarlalarından gelir)
  • Sarı (güneşin, ayçiçeklerinin ve samanın rengi)
  • Beyaz, fildişi, kremsi (beyaz kilin, taşların, kumların renkleri)
  • Yeşil, antepfıstığı ve zeytinyağı (yeşil tonları, Provence’daki evlerde sık rastlanan bir renktir. Örneğin, pancurlar ve kapılar genellikle fıstık renginde boyanır)

İpuçları

Mutfağınızda; otantik, provence tarzda bir iç mekan yaratmak istiyorsanız, bu renkleri büyük miktarlarda kullanabilirsiniz. Örneğin; Provence tarzında küçük bir mutfağınız var ise , mutfağınız mutlaka aydınlık olmalıdır. Duvarlar, tavanlar ve büyük mobilyalar beyaza boyanarak kullanılıp, alanda geniş algısı yaratabilir ve doğal ışık eksikliğini telafi edebilirsiniz. Zemin bej, kahverengi veya pişmiş toprak tonlarında dekore edilebilir. Fakat bu kombinde mutlaka dekor ürünlerinde; lavanta, zeytin, hardal ve diğer Provencal boyaları kullanıp mutfağınızın renklerini dengelemelisiniz.

Mutfağınız karanlık ise ve konumu güneşi az alan kuzey cephesinde ise provence tarzı mutfaklarda , bu tarzın; hardal, pişmiş toprak, beyaz, bej, leylak, pembe ve sarı renkleri ile mutfağınızda güneş izlenimi yaratabilirsiniz.

Mutfak duvarlarınızın bir bölümünde, tarz ile uyumlu sıcaklığı yakalamak için gerçek tuğla kaplatabilirsiniz. Duvar kağıdı kullanacak iseniz, klasik bir desene sahip olmalıdır: çiçek baskıları, monogramlar, mavi-beyaz çizimler / desenler, çizgiler provence tarzı mutfaklar için gayet uygun olacaktır.

Bu yazımızda provence tarzı mutfaklar ile ilgili bir çok bilgi sunduk. Yerevdekor ile evinizi güzelleştirmek için bizi takip etmeye devam edin. Umarız sizler için faydalı olmuştur.  Dilediğiniz an bizimle iletişime geçebilir, soru ve görüşlerinizi istediğiniz an bizimle paylaşabilirsiniz. Yerevdekor ile hayalinizdeki evi yaratın.

Bir cevap yazın