Tablo asmanın incelikleri
Tablo asmanın incelikleri

Tablo Asmanın İncelikleri

Boş duvarlara bakmak canınızı sıkar ve hemen düşüncelere dalarsınız: “Acaba bu duvarları nasıl doldurmalıyım?” Ev dekorasyonunda tablo kullanmanın, duvarları doldurmanın en güzel ve en keyifli yolu olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, tablo asmanın incelikleri nelerdir? Tablo asmanın da yöntemimi olur demeyin! Elbette var. Doğru yöntemlerle astığınız tablolarınızın yarattığı dengeli ve estetik görüntü eviniz için çok önemli. Bu nedenle tablo asarken mesafelere ve oranlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bir tablo satın alırken, evinizdeki renk paletinizi göz önünde bulundurun. Tablolar, evdeki hâkim renkleri dramatik bir biçimde değiştirebilir. Bununla birlikte, tablonuz evinizdeki renklerle hoş bir kontrastlık oluşturabilir. Böylece tablonuz, mekânın genel görünümü içinde kaybolmaz, hatta tam tersine, varlığını hemen hissettirir.Bu yazımızda, evleriniz için en çok tercih ettiğiniz dekorasyon ürünleri olan tablolarınızı, nasıl doğru asabileceğinizi 3 madde ile ele aldık. Gelin hep beraber bu temel maddeleri inceleyelim.

Yükseklik

Tablo asmakla ilgili yapılan en büyük hatalardan biri tabloyu çok yükseğe asmaktır. Yükseklik diye bahsettiğimiz; hem yerden hem de mobilyalardan çok yükseğe asmak. Örneğin; kanepenizin üzerine tablonuzu asıyorsanız eğer, tablonuz kanepenize mutlaka yakın olmalı. Tablolarınızı mobilyalarınızdan çok yükseğe asarsanız eğer, kompozisyonun kopuk olmasına neden olursunuz.

Tablo asarken “57 inç” kuralını unutmayın! Ölçü birimi olarak cm’e çevirdiğimizde, duvara astığınız tablonun yerden yaklaşık 150 cm kadar yüksek olması gerekir. Göz hizası tablo asarken dikkat edeceğiniz bir yükseklik olmalı.

Oran- Orantı

Tablonuzu asarken oran-orantı kuralını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Tablo asımında oran-orantı; tabloyu neyin üzerine asıyorsanız onun boyutu ile belirlenir. Burada izlemeniz gereken kural 1/3 kuralıdır. Örneğin; bir konsolun üzerine asıyorsanız eğer, tablonun konsolun ebatlarıyla 1/3 büyüklüğünde bir kompozisyon oluşturmasına mutlaka dikkat ediniz. Ama eğer konsolun üzerine küçük ebatta birden fazla tablo asıyorsanız, bu durumda kullanacağınız tablo sayısını 1/3’lük oran belirlemeli. Bu oranı elde edebileceğiniz sayıda tablo kullanmanız gerekecektir.

Gruplamak

Birden fazla tabloyu asarken, tabloları gruplamanız gerekir. Bu gruplar, renk uyumları/zıtlıkları, boyutlar, tarzlar vs gibi bir çok faktöre bağlıdır. Burada izlenmesi gereken yöntem ise, aralarında 7,5 cm’den daha fazla mesafe olmayacak şekilde asmanızdır. Çok yakın ve çok uzak tablolar kompozisyonunuzun dengesini bozacaktır. Eğer tabloyu bir mobilyanın üzerine asıyorsanız, tablonuz elbette mobilyanızı ortalamalı ki, gözleriniz ikisini bir tamamlayıcı olarak algılayabilsin. Çoklu tablo asımınızda da aynı kuralı izlemelisiniz. Eğer iki yan yana aynı konseptteki tablonuzu birbirinden çok uzağa asarsanız, tablolarınız birbirine küsmüş gibi bir izlenim yaratırsınız.

Bu yazımızda sizlere, tablo asmanın incelikleri ile ilgili bir çok bilgi sunduk. Yerevdekor ile evinizi güzelleştirmek için bizi takip etmeye devam edin. Umarız sizler için faydalı olmuştur.  Dilediğiniz an bizimle iletişime geçebilir, soru ve görüşlerinizi istediğiniz an bizimle paylaşabilirsiniz. Yerevdekor ile hayalinizdeki evi yaratın.

Bir cevap yazın